Mjöd eller honungsvin är två ord för samma sak.
Vikingarna drack det. Du säger säkert mjöd och honungsvin och det är rätt.
Det kan smaka riktigt gott med tiden. Köp hem utrustningen som krävs för att göra mjöd hemma.
Mjöd och honungsvin har fått sig ett rejält uppsving
Alla har inte koll på mjöd. Många kallar honungsvin för mjöd. Honung och vatten blir mjöd. Många vet inte att mjöd förekommer utanför norden också.
Faktum är att det finns språk där man använder samma ord för mjöd och honung på grund av den gamla traditionen av att göra mjöd på honung. Ibland kallas det för honungsvin mjöd men smaken är inte alls som ett traditionellt vin.
Detta behöver du.
Om du är sugen på att brygga viking mjöd hemma ska du se till att ha utrustningen för att göra detta. Jäsröret och tunnan är bara delar fyll på med jäsmätare.
Utöver detta ska du ha vatten, honung och någon form av mjödjäst som mycket väl kan vara vinjäst för att få igång jäsningsprocessen. Fundera hur din tillverkning av mjöd kan komma att se ut. Det är bra det!
Köp färdiga paket hos hembryggning-se snabbt och enkelt. Hur lång tid det tar varierar.
Du kan välja de produkter som du har råd med. Då är det lika enkelt som att bygga en vinsats och honungen är flytande.
Tänk på det när du planerar in din mjödtillverkning så att du hinner med. Koka upp honungen. Skriv ner alla moment innan du börjar.
Använd blomsterhonung och undvik Akaciahonung, den ger för lite smak. Övning ger färdighet. Skrapa ut honungen med någonting när den är klar. Ett tips är att använda kokande vatten och skölja ur burkarna så att du tar tillvara på de rester som finns kvar efter att ha skrapat med slickepott.
Temperaturen är viktig för mjöd
Slarva inte med detaljerna. Temperaturen måste vara under 30 grader när du tillsätter jästen. Jäst gillar inte ett för varmt klimat.
Att göra mjöd tar sin tid. Köp färdiga paket så slipper du oroa dig.se pga. Processen skyndas på helt enkelt.
Lagra flaskorna på en lämplig plats. hur gör man mjöd Mjöd förbättras enormt, mycket mer än vin, vid lagring. Lagra det minst i en månad. När det lagrats i 6 månader är resultatet som bäst.
Kanske hade vikingarna rätt ändå? Inte mycket kan mäta sig med mjöd. Alla har olika smak.
När allt är klart har du ett honungsvin i världsklass!